A Hangodi Bendegúz, Bunkoczi László kettős kis túlzással az esélytelenek nyugalmával állt oda a Rally Hungary rajtjához, azután egy rettenetesen nehéz versenyen, végig okosan és taktikusan autózva megszerezte a bajnoki címet a Peugeot 208 Kupában. Ez ám a fordulat!

„A verseny rajtja előtt matematikailag ugyan volt esélyünk az elsőségre, de veszett fejsze nyelének éreztem, nem fogadtam volna magamra – kezdte Hangodi Bendegúz. – Persze, azért örülök, hogy másként alakult, magunkat is megleptük szerintem. Tulajdonképpen keretbe foglaltuk a szezont, hiszen az első versenynek úgy mentünk neki, hogy nem készült el az autónk, úgyhogy lesz, ami lesz, majd a semmiből megnyertük a futamot. És aztán itt van ez a Rally Hungary: megint szinte a semmiből jött ez a győzelem, amellyel a bajnoki címet is elhódítottuk. Pedig ez a legnehezebb futam az évben: a defektveszély egyfolytában Damoklész kardjaként lebeg az ember feje fölött, sokan meg is járták, kiszakították a futóművet, leestek a pályáról, de mi szerencsére megúsztuk.”

A kérdésre, hogy felfogta-e már, hogy övé az elsőség, azt válaszolta, kell még egy kis idő. Viszont örökre emlékezetesek maradnak azok a másodpercek, amikor az utolsó gyorsasági szakasz céljában félreálltak, és várták, hogy Szauer Gergely is beérjen. 13 másodperc volt az előnyük, úgyhogy bármi benne volt a pakliban és annak ellenkezője is, éppen ezért óráknak tűntek a másodpercek. Aztán amikor a sportbíró végre elkezdte felírni az időeredményt, Bunkoczi akkorát ordított, hogy mindenki odanézett.

„Elképesztő érzés volt, életre szóló élmény, hiszen ez az első komolyabb sorozat, amit megnyertem – folytatta Hangodi. – Az év elején nem volt elvárás velünk szemben, az volt a terv, hogy a saját tempónkban megyünk, aztán meglátjuk, ez mire elég, és annak örülünk. Azután persze evés közben megjött az étvágy, és már szerettük volna megnyerni a Peugeot Kupát, és végül ha szerencsével is, de sikerült. A Rally Hungary szombati napja a túlélésről szólt, nem akartunk defektet kapni és kockáztatni, közben Szauer Gergő megforgott, Német Gáborék pedig hatalmasat estek Mádon – szerencsére nem lett bajuk. Akkor már éreztem, ha beosztjuk az előnyünket, miénk lehet a bajnoki cím. Harcos volt, nyilván kellett hozzá szerencse is, de ilyen a rali. És nyilván hatalmas élmény volt összemérni a tudásunkat az ERC legjobbjaival, akik egyben a junior WRC-mezőny legjobbjai is – elképesztő, hogy mennyire gyorsak voltak, arra inspirálnak, hogy kielemezzem, min kell változtatnom, hogy felzárkózzak.”

A Peugeot Kupa győztese a bajnoki serlegen kívül lehetőséget kap arra, hogy jövőre rajthoz álljon egy külföldi ERC-futamon, Hangodi egyelőre nem döntötte el, hogy melyik lesz az, de nagyon vonzza a kihívás.

S hogy miként látta a versenyt a rutinos navigátor, a tíz Dakart megjárt Bunkoczi László? Nos, nagyon büszke a pilótájára: „Nagyon ügyes volt, korát meghazudtoló nyugodtsággal és koncentrációval tette a dolgát. Az esélytelenek nyugalmával érkeztünk, ehhez képest a maximumot hoztuk ki a helyzetünkből. Egészen elképesztő volt, az utolsó gyorsaságin ERC abszolút hetedik időt jöttünk a sötétben, még én is meglepődtem – le a kalappal. Számomra is nagyon jó élmény volt ez a hétvége, és az egész év, nagy köszönettel tartozunk mindenkinek, aki segített abban, hogy ez megvalósulhasson.”