A bajnoki cím esélyétől egy defekt korán megfosztotta a Hangodi Bendegúz – Patkó Gábor párost a Nyíregyháza Rallyn, a HQ Racing fiatal versenyzői azonban egyáltalán nem csüggedtek, hiszen mind a hétvégén, mind a szezonban nyújtott teljesítményükkel elégedettek lehetnek.

November első hétvégéjén lezajlott a Nyíregyháza Rally, ami a Peugeot Kupa mezőnye számára az utolsó pontszerzési lehetőség volt idén. A bajnokság állása nem is lehetett volna izgalmasabb: Beniéknek és Német Gáboréknak egyaránt 29-29 pontja volt a rajt előtt, így óriási csatára volt kilátás. A péntek esti máriapócsi szuperspeciálon és a szombati nyitó gyorson kiválóan mentek Beniék, 24 másodperces előnnyel vezették a kategóriát. A következő gyorsaságin azonban beütött a krach: a pálya negyedénél defektet kaptak, és meg kellett állniuk kereket cserélni, ami tetemes időveszteséggel járt. Ez nem csak egy újabb győzelem, hanem a bajnoki cím esélyét is azonnal szétzúzta, onnantól a célba érkezés volt az egyetlen reális feladat. Beni és Gábor végül harmadik helyezettként és bajnoki ezüstérmesként gurult fel szombat este a pódiumra.

“A máriapócsi superspeciál és a szombati első gyorsasági nagyon jól sikerült, mindkettőn jó időket jöttünk. A másodikon az volt a terv, hogy egy kicsit visszább veszek, viszont kaptunk egy defektet, és meg kellett állnunk kicserélni, nem akartam megkockáztatni, hogy szétveri az autó jobb elejét. Sajnos ezzel elég sok időt vesztettünk. Azt mondják, hogy egy ralipilóta a defektek nyolcvan százalékát szerzi, a többit kapja – szerintem ezt mi most kaptuk. Ezeken a pályákon gyakorlatilag folyamatos a defektveszély, hiába megy óvatosan az ember. Utána próbáltam gyorsan menni, de már nem találtuk meg azt a ritmust, amit a nap elején.

A második kör előtt volt több mint egy óra gyűjtő, ami azt jelentette, hogy gyakorlatilag már sötétedett, mire elrajtoltunk, nagyon nyálkás, csúszós volt minden pálya. Kicsit számoltunk, és mivel a bajnoki második helyünk biztos volt, előrébb lépni pedig már semmiképp sem tudtunk, úgy döntöttünk, nem vállalunk felesleges kockázatot. Az utolsó gyorsaságin viszont már csak a magunk és a nézők szórakoztatása volt a cél.

Jó verseny volt, a defekt ellenére élveztem. Jobb lett volna, ha kalandmentesen dől el a bajnokság, de Nyíregyháza ilyen. Nagyon kemények a pályák, könnyű hibázni, még könnyebb defektet kapni.

Ezúton is szeretnénk gratulálni a Német Gábor – Adorján Szabolcs párosnak, megérdemelten nyerték meg a bajnokságot. Jó mezőny gyűlt össze idén, nagy csatákat vívtunk, szinte minden futamot más nyert meg, fordulatos volt végig.
Ami a szezonunkat illeti, mi voltunk az egyetlenek a Peugeot Kupában, akik minden versenyt be tudtunk fejezni, és erre az évre ez volt a cél. Amit elterveztünk, megcsináltuk, ráadásul jött nem várt eredmény is, az első győzelem, álltunk a dobogó minden fokán, szóval jó évet zártunk. A ralikrosszban öt év alatt nem tanultam annyit, mint a raliban két szezon alatt, de még legalább két-három év, mire elegendő tapasztalatot szerzek. Egyelőre nem tudjuk, hogyan tovább, a Mikulás Rallyn még szeretnénk indulni, utána viszont jövő nyárig a tanulásé a főszerep, hiszen idén fogok érettségizni,”
– értékelte a nyíregyházi versenyt és egyben a furcsa, rövid, de annál sikeresebb 2020-as szezont Beni.

Gábor is hasonlóan vélekedett a futamról és az évről: “Alapvetően elégedettek vagyunk, jó verseny volt a Nyíregyháza Rally, nagyon kemény pályákkal. A szombati második gyorsasági negyedénél kaptunk egy defektet, ami megpecsételte a sorsunkat, de persze utána is menni kellett, ott kellett lenni fejben.
Szerintem nagyon sokat fejlődtünk idén, és bár a bajnoki cím végül nem jött össze, nem lehetünk boldogtalanok. Az volt a célunk, hogy a lehető legtöbb kilométert gyűjtsük és a lehető legtöbbet tanuljunk, és ezt teljesítettük is. Azt hiszem, ezt az eredményt mindketten előre aláírtuk volna, és innen lehet építkezni a jövőben.”

Beni számára a rali helyett most a tanulás kerül a fókuszba, de a december első hétvégéjén megrendezésre kerülő Mikulás Rallyn azért szeretne elindulni – már persze ha a körülmények lehetővé teszik…